De artistieke aanleg heb ik van mijn moeder (op de foto hiernaast de derde van links), geërfd. Zij studeerde in de jaren dertig van de vorige eeuw aan de Modevakschool in Zaandam. Daar leerde zij het ontwerpen van mode. Ook Mandala's en patronen  tekenen waren onderdelen van de opleiding. Gelukkig zijn er een aantal, zo'n 25 stuks, van haar tekeningen bewaard gebleven en deze hebben we laten inlijsten en hangen bij onze gezinnen in huis. Het inlijsten is tevens de oorzaak van de slechte kwaliteit foto's. Je kunt ze niet zonder flitslicht nemen.Toch wil ik u er niet van onthouden om een blik te werpen op dit unieke werk. Het is met een uiterste precisie neergezet. Ze kreeg er ook cijfers voor en dat waren niet zelden negens en tienen.

Trijntje Dubbeld (1921-1994) was een gedisciplineerde en perfectionistische vrouw. Niet alleen voor zichzelf maar ook voor haar omgeving. Ik herinner mij dat zij altijd bezig was en dan bedoel ik dat ze altijd wel iets aan het maken was. De naaimachine stond negen van de tien keer op tafel als ik thuis kwam uit school. Ze heeft oneindig veel geproduceerd in haar leven al blijf ik het ontzettend jammer vinden dat dit zich vaak beperkte tot min of meer handwerken. Dat zag er altijd prachtig uit. Maar ik had graag meer van haar 'Kunstkant' willen zien..  Zij had het ver kunnen schoppen met haar kwaliteiten maar zoiets 'deed men niet'. Als ik er weleens over begon zei ze steevast ; Daar kun je je brood niet mee verdienen".

Op de kast in de woonkamer lag vroeger een geheimzinnige rol met tekeningen. Het had een grote aantrekkingskracht op mij. Op een dag was ik groot genoeg om erbij te kunnen komen en ik was meteen verliefd op wat ik zag. Het waren een aantal tekeningen die hier onder te zien zijn. Twee van deze tekeningen hingen al gauw boven mijn bed. Trijntje zelf was er niet zo van onder de indruk en gaf geen commentaar. Als ik haar ernaar vroeg haalde ze meestal haar schouders op en zei dan dat het niet belangrijk was. Ik begreep haar niet. Wat ben ik blij dat zij ze nooit weggegooid heeft want erg bewaarderig was zij niet.

In februari 2009 heb ik een expositie georganiseerd in de bibliotheek Waterland te Purmerend, waar ook een deel van het werk van mijn moeder te zien was. De reakties waren toen erg positief. Als het even kan zal ik in de loop van de tijd weer een expositie organiseren om haar Tekeningen te laten zien.

Mijn moeder, Trijntje Dubbeld, in de tijd van haar opleiding in de jaren dertig van de vorige eeuw. Hier samen met haar medestudenten voor het Paleis op De Dam. Mijn moeder is de tweede van rechts.